HYRJE NE INFORMATIK PDF

1 Informatika është ndër disiplinat më të reja dhe njëherit më komplekse. Informatika (ation technology) është shkenca që merret më. Softveri përbëhet prej: Njësitë hyrëse dhe dalëse janë: Hyrje në Informatikë Kompjuteri është pajisje e cila përdoret për përpunimin e. What is HTML? HTML is a language for describing web pages. HTML stands for Hyper Text Markup Language HTML is not a programming language, it is a.

Author: Zololl Mozil
Country: Liberia
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 9 August 2016
Pages: 404
PDF File Size: 13.18 Mb
ePub File Size: 18.56 Mb
ISBN: 998-3-49283-561-4
Downloads: 72790
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kibei

Hyrje Ne Informatike Download Report. Published on Jul View Download 1.

Departamenti i Informatikes

Informatika sot kryesisht radhitet n shkencat inxhinierike-elektronike. Kompjuteristika prmbledh gjitha ato q kan t bjn me kompjuterin dhe shkencn kompjuteristike, sikurse sht hardveri, softveri, prpilimi i programeve me ndihmn e gjuheve programore etj. Duke i falenderuar zhvillimit t gjertanishm t teknologjive informative dhe telekomunikative, dhe integrimit t tyre, bota bht shoqri globale informative.

Infofmatik informacioni kuptojm aplikimin e teknologjive informative n t jyrje fushat e jets programet aplikative, botimet,bankat, tregtia, turizmi, komunikacioni, kultura, arsimi, sporti. Shoqria informacioni krkon msim t prjetshm, ku t msuarit dhe knformatik do t lakohen gjat gjith jets. Informatike sht e lidhur me shkencat tjera si: Informatika sht shkenca q merret me prpunimin e t dhnave n form t kuptueshme. Informacionet jan fakte mbi gjrat dhe ngjarjet nga t gjitha fushat e njerzimit.

U tha se informacionet prpunohen me ndihmen makinave automatike. Disa nga kto makina jane: USB Universal Serial Bus – sht ndrlidhje e jashtme pr paisje t ndryshme printeri,miu, tastiera, kamera digjitale, modemi etj. Ruan m shum t dhna se sa Zip-i ose flopi disk-u. Programet- jan i shum fletsh t instruksioneve q kompjuteri duhet ti kryej. PC modern mund ti kryej disa miliarda instruksionesh n sekond. Kompjuteri sht paisje e ndrlikuar q shrben pr kryerjen e operacioneve matematikore t nderlikuara ose operacioneve kontrolluese.

Kompjuteri mund t udhheq-dirigjoi lvizjen e pjesve mekanike robotet,etj. Paraqitja dhe zhvillimi i informatiks jan t lidhura me aplikimin e kompjuterve. N SHBA termi shkenca kompjuterike ang. Computer Science prdoret kur sht fjala pr aplikimin e kompjuterve n zgjidhjen e detyrave numerike. Termi shkenc e informatiks Information technology- IT sht term q prmbledh t gjitha format e teknologjis q prdorn pr t krijuar, ruajtur, kmbyer dhe pr ta prdorur informaten n format e saj t ndryshme informacionet e dokumentecionit, bibliotekaris dhe sistemeve t tjera informative.

Detyra kryesore e informatiks sht ndertimi i sistemeve informative t kompjuterizuara pr nevojat e ndrmarrjeve, instituteve, shrbimeve shoqrore, organizatave shoqrore-politike etj. E informtik paraqet interpretimin fizik t informacionit. E dhna sht seri e shenjave,numrave,germave,simboleve.

E dhna sht germ, numr, tekst, fotografi ose z t cilin mund ta shkruajm regjistrojm ose prpunojm me ndihmn e kompjuterit. Gj Ky sht nj grumbull i simboleve pr deri sa nuk e kuptojm se bhet fjal pr numrin e targs s automobilit.

Gj na tregon se nga sht automobili, kurse numri na tregon se kush sht pronari I tij. Kur e dhna inforkatik vetm me hyrke t shifrave numraveather themi q ajo sht dhn n form digjitale. E dhna mund t paraqitt edhe n form t shnjave ose alfanumerike germat,shifrat, shnjat speciale.

  CEOUTTARPRADESH NIC ROLL PDF

Pr rrjedhjn e informacionit duht q t ekzistojn dy objekte: Objektet mund t jen t ndryshme: Kto t dhna paraqesin informacionin mbi pronarin e letrnjoftimit: Matja e informacionit Kompjuteri i prpunon t dhnat sipas udhresave t dhna nga programi. Programi paraqet grumbull t udhresave t cilat kompjuteri duhet ti kryej pr t mund q t zgjidh problemin e caktuar.

Programi dhe t dhnat t cilat prpunohen jan t vendosura n memorien e brndshme. Kjo memorie prbhet nga qarqe elektronike, ku do njra mund t ket 2 gjndje t cilat rndom shnohen me 0 dhe 1. Duke patur n disponim vetm dy shifra, 0 dhe 1,do e dhn dhe instruksion q futet n kompjuter duhet t paraqiten si proes i komponuar prej xerove dhe njsheve. N matematik sistemet numerike t komponuara nga xerot 0 dhe njshet 1 quhen sistemi i numrave binar.

Ky sistem numerik bazohet n ndrtimin e t gjith numrave nga dy shifra: Te sistemi numerik binar secila shenj mund t paraqitet me kombinimin e shifrave binare 0 dhe 1. Kto dy shifra mund t merren si analoge me rastet po shifra binare 1 dhe jo shifra binare 0.

N elektronik rastet po dhe jo jan analoge me rastet ka sinjal dhe ska sinjal. Informacioni ka madhsin e vet,sikurse q e kan t gjitha madhsit e tjera fizike. Pr tu percaktuar njsia matse pr informacionin at do ta zbrthejm n pjest elementare prbrse infrormacione elementare. Informacione elementare jan ato t cilat nuk mund t zbrthehn m tutje psh. Duke u bazuar n kto konstatime, njsia pr matjen e informacionit elementar sht marr shifra binare t ciln n gjuhen angleze e quajn BInary DigiT numri binar – BIT.

hyfje

Pra njsia matse nj bit paraqet informacionin elementar po ose informacionin elementar jo. N elektroniknj bit paraqet rastin ka sinjal. Sistemi i numrave binar sht krijuar nga se n prpunimin elektronik t dhnave mund t prkufizohn vetem dy gjendje. Pra,t dhnat dhe instruksionet e paraqitura me ndihmen e 0 dhe 1, themi se jan paraqitje binare, kurse do xero 0 dhe njsh 1 quhen bit – BIT BInary digiT numri binar.

Bit sht njsia organizative m e vogl n organizimin e t dhnave, si element i strukturs s informacionit. M q sasia e informacioneve e cila mund t deponohet n nj qark t ktill sht e vogel, bit-et n mmorie bashkohen n grupe regjistra t cilt t PC jan n gjatsi 8 bit. Grupi i ktill prej 8 bit quhet bajt byte. Bajt sht njsia adresore m e vogla e memoris dhe paraqet pjes t fjals word. N varshmri nga kombinimet e deponuara n kompjuter, se cili kombinim paraqet cilin shnj, definohet me ndihmn e tabels q quhet kod Code.

O ose 1 8 bit Bajt: Paraqitja e shnjave nga jeta e prditshme me an t vargjeve t simboleve t caktuara sipas marraveshjs paraprake quhet kodim. A po-jo-jo-po-po-po-jo-joNga kjo kodi binar i shkronjs A sipas marrveshjs, n t ciln fjala jo sht analoge me 0, kurse fjala po me 1, sht: A 6Shembuj t sistemeve numerike: N gjuhn shqipe prdorn: Pasi q kemi t bjm me dy shifra binare, gjithmon baza gjat llogaritjeve do t jet 2 e jo 10 si jemi msuar n jetn e prditshme me numrat dekad.

  ASTM A682 PDF

Ekuacioni pr llogaritjen e sasis s informacionit, respektivisht t numrit t kombinacioneve t mundshme t bitve, llogaritet sipas formuls: Njsia tjetr pr matjen e informacionit sht Byte bajt: Kshtu n vitin u ndrtua kompjuteri i par i quajtur Mark 1, i cili prdori sistemin binar me baz 2 dhe q ishte programues. Mark 1 kishte memorie prej 72 numrave dhe mund te performonte 23 multiplikacione digjitale per 4 sek. Ky kompjuter operoi per 15 vjete. Gjenerata e pare, ; teknologji e re: Gypi elektronikKta kompjuter kan patur siguri shum t vogl n pun, nxemje shum t madhe, kan zn hapsir shum t madhe, kan qen shum t rnd, kan hargjuar shum energji, hyrje-dalje sht br me kartela t puara, ka mund q t programoht vetm n gjuhn e makins.

Kompjuteri i pare ne Lituani. Kompjuteri i pare i firmes IBM, Gjenerata e dyte, ; teknologjia e re: Karakteristik e ksaj gjenerate sht prdorimi i tranzistorve qarku integruar fig.

Hyrje Ne Informatike

Qark i integruar Fig. Qarku i integruar pr pr hyrie e III gjeneratn e V t kompjuterve. Kompjuteri i gjenerates II. Kompjuter i gjenerates IIGjenerata e trete: Mini kompjuteri i gjemerates III. Qarku integrues pr gjeneratn e V t kompjuterve.

Kompjutert LapTop t gjenerats m t re. Produkti m i ri i firms Apple: Dega e kibrnetiks q studion sistemet quhet Teoria e prgjithshme e sistemeve TPS.

Hyrje Ne Informatike

Tersia q paraqet nj sistem nuk mund t ndahet dekomponohet n elementet e saj pa i humbur vetit kryesore t tersis. Sistemi i madh i ndrtuar nga shum komponente quhet suprsistem apo yyrje i rendit t lart. Industria si sistem ndahet n 35 deg, 85 grupe dhe nngrupe, q paraqesin nnsistemet e sistemit t industris.

Efekti i tersis s sistemit varet nga ajo se si funksionon sejcili element i sistemit ve e ve. Bartja e ndikimit t nj elementi n tjetrin bhet npmes kanaleve, kurse kahja e ndikimit bhet me hyrj gjegjse t qujatur vektor. Kanali nprmes t cilit bartet ndikimi i elementit E1 n elementin tjetr E2 quhet dalje ang.

Hyrje ne Informatike

Kanali nprmes cilit elementi E2 merr veprimin nga hryje E1 quhet hyrje ang. Hyrje inpute t ndrmarrjs jan: Dalje autput hyrjw ndrmarrjs jan: Sistemet natyrale bazohen n ligjet e natyrs t kembimit t materies dhe t energjis. Sistemet organizative ndrtohen n principe dhe doktrina t caktuara. Sistemet teknike krijohen nga njeriu duke i shfrytzuar njohurit e ligjeve fizike. Sistemet shoqrore formohen nga njerzit si sisteme t raporteve n mes njerzve. Nje Hyrje Ne Matlab Documents.

Hyrje ne programim -Pascal Documents. Hyrje Ne Mikroekonomi – Kapitulli1 Documents. Hyrje Ne Shkencat Adminsitrative Documents.